fbpx

De afgelopen jaren is vastgoed enorm gestegen, maar dat is slechts een kleine periode. Daarvoor was vastgoed ook een aantal jaar gedaald. Gemiddeld is vastgoed in de afgelopen 80 jaar iedere jaar met 4,85% gestegen! 

Dat betekent dus dat wanneer jij vastgoed aankoopt, je na een x aantal jaren altijd waardestijging hebt. En met die waardestijging kan jij weer verder groeien, zonder dat je daarvoor hebt te hoeven werken of geld apart hoeft te zetten.

Die extra waarde, die ontstaat door waardestijging en wellicht ook omdat je een stukje aflost, noemen we overwaarde. Dit is dus het verschil tussen de huidige waarde van een object en de hoogte van de hypotheek of lening die jij hierop hebt.

 

Hoe neem ik die overwaarde op?

Stap 1 is het bewijzen van die overwaarde, dus de huidige waarde van het object. Hiervoor schakel je een taxateur in. Deze maakt een taxatierapport waarop staat wat de waarde van een object op dit moment is en waarom dit zo is.

 

Stap 2 is die overwaarde vrij maken. Hiervoor neem je een adviseur in de armen die voor jou naar de bank gaat om deze overwaarde op te nemen.

 

Belangrijk | Om de overwaarde van jouw privé woning op te nemen moet jouw inkomen toereikend zijn. Je moet dus voldoende verdienen in box 1 om de hypotheeklasten te kunnen dragen.

 

Stap 3 is het geld ontvangen. Dit wordt letterlijk op jouw rekening gestort.  En met dit geld kan jij vervolgens vastgoed aankopen om huurinkomsten te genereren. 

 

Tip | Het is natuurlijk ook mogelijk om de overwaarde van jouw verhuur objecten op te nemen. Hierbij zijn de huurinkomsten leidend.

Benieuwd hoe de volgende stappen eruit zouden kunnen zien?

Check de video hieronder!