fbpx

Investeren in Box 3 of Box 2?

Er gaat een hoop veranderen de komende jaren wat betreft belasting op je beleggingspanden wanneer je vanuit privé investeert, ook wel box 3 genoemd.


Voor 2017

Voorheen betaalde je als investeerder geen belasting over je huurinkomsten en alleen vermogensbelasting in box 3. Dit was vrijwel nihil.

Dat vonden sommige mensen niet eerlijk en dus werd er een aanpassing gedaan.


2020

Tijdens de Kerstarrest werd er besloten dat de box 3 belasting aangepakt zou gaan worden. Vanaf 2025 zouden we over het daadwerkelijk rendement belasting moeten gaan betalen. 

Tot die tijd zouden we werken met een een fictief rendement.

Echter kwam de overheid er al snel achter dat 2025 niet haalbaar zou zijn en richten ze zich nu op 2027.


Enorm Bezwaar

Hier kwam natuurlijk een enorm bezwaar op vanuit investeerders. En logisch ook! Want als dit jouw pensioenpotje is, dan gaat die er heel anders uit komen te zien.

Ook was het punt van veel investeerders dat het fictief rendement niet in lijn is met het daadwerkelijk rendement en dat velen hierdoor in de min zouden komen te staan. Dit zou tot gedwongen verkoop leiden en dat zou tegen de Europese wet ingaan.


Hoge Raad 2024

De Hoge Raad heeft na de bezwaren in Juni 2024 besloten dat het fictief rendement inderdaad discriminatie is en dat het tot gedwongen verkoop zou leiden. 

Daarop heeft het besloten dat het eerlijker zou zijn om vanaf 2017 al op het daadwerkelijk rendement te belasten. Hier zitten wel een aantal kanttekeningen aan. Zo zou er geen heffingsvrij vermogen zijn en zou je alleen de rentekosten af mogen trekken voor de belasting.


Box 3 of box 2?

Hoewel nog niet alles definitief en duidelijk is, houden we hier toch een gratis training over op vrijdag 28 Juni om 10:00 uur.

Wat zijn de verschillen tussen box 3 en box 2 en wat is er nu gebeurt omtrent de box 3 belasting? Wat moeten we tot 2027 gaan betalen en hoe wordt dit berekend?

Dit en meer tijdens de livestream.

Klik hier om je gratis in te schrijven.


Ontdek tijdens een persoonlijk gesprek de mogelijkheden voor jou!

Bekijk hieronder de video voor een voorbeeld berekening met het fictief rendement

OVER ONS

Wij zijn Chantalle en Marijn en vormen samen IBA Coaching.

Op 30 jarige leeftijd zijn wij financieel vrij geworden door slim te investeren in vastgoed. In 2009 kwamen voor het eerst in aanraking met het verhuren tijdens onze backpack reis door Australië. Sinds 2015 zijn we zelf actief en ondertussen hebben we meerdere panden in zowel Nederland als in het buitenland en hebben zowel turn-key, nieuwbouwprojecten en verbouwingen gerealiseerd. 

Algemene Gegevens

IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264

info@ibacoaching.nl