fbpx


Of je nu een ervaren of beginnende investeerder bent, fouten worden nog steeds gemaakt. Het verschil is alleen dat de een kleine fouten maakt en de ander grote fouten die vaak ook veel geld kosten.

Vanddaag willen we een aantal van de meest gemaakte fouten met jou delen zodat jij ervan kan leren.

#1 Met emotie aankopen
Als vastgoedinvesteerder wil je natuurlijk iemand een fijne plek geven om te wonen, om een thuis te creëren. Maar je bent niet voor niets investeerder en dat betekent dat een investering ook geld moet opleveren. We zien helaas nog al te vaak dat mensen met emotie gaan aankopen door bijvoorbeeld per se in een bepaalde plaats aan te kopen omdat zij daar zelf vandaan komen. En daardoor hebben zij een prettig gevoel bij die plek. En ook als die plek niet de juiste investeerders plek is, besluiten alsnog om daar aan te kopen. Dat is zonde van je investering, tijd en rendement. Een woning moet goed zijn. Deze moet schoon, compleet en prettig aanvoelen. Maar uiteindelijk doe je investeren om er geld mee te verdienen.

#2 Overbieden
Wanneer er weinig woninge te koop staan en het meer moeite kost om goede deals (offmarket deals) te vinden zijn mensen geneigd om dan maar meer te betalen om alsnog aan te kunnen kopen. Maar bij het investeren in vastgoed verdien je op de aankoopprijs. Want als je goed aankoopt, hoef je minder eigen geld in te leggen. Dat geld dat je overhoudt kan je weer gebruiken om in een ander object te investeren of om betere voorwaardes te krijgen. Of je hebt sneller overwaarde opgebouwd die je ook weer kan opnemen om verder te investeren. Onze tip is dan ook: Ga nooit meer in een biedingsoorlog. Heb geduld en doe wat extra moeite om het juiste pand te vinden en aan te kopen.

#3 Geen goed marktonderzoek
Voordat je gaat aankopen is een goed marktonderzoek erg belangrijk. Want daarmee onderzoek je o.a. wat de taxatieprijzen, aankoopprijzen, verhuurprijzen en verhuurbaarheid zijn. We hadden laatst nog iemand die zelf een object ging aankopen voor €260.000. Diegene wilde geen hulp van ons omdat hij dacht daarmee geld te kunnen besparen. Echter had hij geen (goed) marktonderzoek gedaan waardoor hij het object maar voor 80% van €220.000 kon financieren. Dit betekend dat hij al sowieso met een gat van €40.000 begint voordat hij nog moet gaan financieren. Dat is nogal een groot bedrag. Een bedrag waarvoor je zeker nog minimaal 1 extra object van had kunnen kopen. Dus zorg dat je eerst een goed marktonderzoek uitvoert voordat je ergens gaat aankopen zodat je zeker weet wat je aankoopt.

#4 Investeren om te implementeren
Vooral beginnende investeerders zijn niet bereid te investeren om te implementeren. En dat is zonde omdat, wanneer zij investeren in kennis, zij hierdoor veel fouten en veel tijd zullen besparen. En je hoeft niet duizenden euro’s hiervoor uit te geven zoals wij dat wel hebben gedaan, maar begin gewoon met een klein bedrag. Bijvoorbeeld het Vastgoed Investeerders Netwerk.

#5 Leren van fouten
Fouten maken we allemaal, dat is menselijk. Ook wij maken regelmatig nog fouten. Alleen het verschil is dat wij het niet als fouten zien maar als leermomenten. En als je het zo bekijkt en er daadwerkelijk ook het leermoment uit haalt, dan kan jou dat verder brengen. En zorg er dan ook voor dat je die fout niet nogmaals maakt. Bekijk eenzelfde situatie de volgende keer op een andere manier en zorg ook dat je anders handelt. Wellicht zal je nogmaals een fout maken maar deze keer zal het dan een andere fout zijn en niet diezelfde.

#6 Geld is belangrijk
Als investeerder wil je natuurlijk verdienen op je investering. Je wil dus iedere maand een netto cashflow ontvangen, maar een aantal investeerders slaan hierin door. Ze kiezen er bijvoorbeeld voor om geen nieuwe badkamer te plaatsen, omdat dit al snel een paar duizend euro’s kost en dit van hun rendement afgaat. Terwijl het toch echt nodig is om te voorkomen dat er geen lekkage zal komen. Ze willen dus op korte termijn besparen, wat op lange termijn meer geld gaat kosten. Want als je echt een lekkage krijgt dan zal je meer tijd en geld kwijt zijn om dit te verhelpen. Zorg dus dat je objecten op orde zijn zodat de huurder tevreden is en jijzelf op lange termijn geld kunt besparen.


Het bedrijf

IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264

info@ibacoaching.nl