fbpx

Tips om minder of zelfs geen erfbelasting te betalen

Erfbelasting is iets waar je wellicht niet dagelijks over nadenkt. En sommige mensen denken daar zelfs nooit over na. Toch is het belangrijk om te kijken hoe je dit voor je nabestaanden kunt beperken. 

 

Hoeveel erfbelasting betaal je in 2024?

Wanneer je vastgoed bezit, bouw je automatisch vermogen op. Deze ontstaat door waardestijging – gemiddeld 4,85% per jaar in Nederland – en door eventuele aflossing. Dus ook wanneer je een privéwoning bezit, zullen je nabestaanden hierover belasting gaan betalen nadat jij komt te overlijden. 

Voordat je erfbelasting betaald, heb je ook een vrijstelling. Over dit bedrag betaal je dus geen erfbelasting. In 2024 is deze vrijstelling voor partners (gehuwd of geregistreerd) €795.156, voor pleeg-, stief- en (klein)kinderen €25.187. Voor kinderen met een beperking ligt deze – onder voorwaarden – op €75.546 en voor een ouder €59.643. Indien zowel jij als je partner bij deze laatste erft, dan krijg je deze vrijstelling alleen eenmalig op dit bedrag en dus niet beiden. 

Erf je een bedrag boven deze vrijstelling? Dan betaal je het volgende tarief:

Bekijk ook deze video waarin we de box 3 belasting uitleggen

 

Hoe kan ik mijn erfbelasting verminderen?

Nu zal je denken: “Leuk die erfbelasting, maar hoe kan ik dit verminderen?” Daar zijn een aantal manieren voor. Bij deze manieren gaan we natuurlijk kijken hoe je dit bij vastgoed kunt uitvoeren. Al zullen een aantal manieren ook op andere bezittingen van toepassing kunnen zijn:

  1. Hypotheek niet aflossen. De erfbelasting wordt namelijk geheven over de waarde van een woning minus de openstaande hypotheek. Wanneer je dus een hogere hypotheek hebt, betaal je dus minder erfbelasting.
  2. Zet een fonds of stichting op samen met je kinderen. Hierin koop je dus al het vastgoed en kan het gemakkelijker overgedragen worden na je overlijden.
  3. Zet je kinderen als mede eigenaar in het kadaster. Op deze manier zijn je kinderen al (voor een deel) eigenaar en erven ze dus niks of maar een gedeelte.
  4. Koop vastgoed aan in het buitenland. In Oostenrijk betaal je bijvoorbeeld geen erfbelasting over onroerend goed. 
  5. Schenk ieder jaar aan je kinderen (een gedeelte) van je vastgoed. Ook hier heb je een belastingvrije gedeelte. Zorg dat je bij de schenking vermeld dat het vruchtgebruik nog wel bij jou ligt. Hierdoor ontvang jij gewoon de huurinkomsten maar wordt het vastgoed (langzaam) van je kinderen. Na het overlijden betalen ze dan geen belasting meer omdat het al van hun is.

Deze voorbeelden zijn alleen bedoeld om de mogelijkheden te laten zien. Ga bij een belastingadviseur na welke situaties het beste bij jou persoonlijk passen en hoe dit er dan precies uit komt te zien. Wellicht geeft deze meer mogelijkheden voor jou aan.

Wil je meer weten om je vermogen te laten groeien met vastgoed en extra inkomsten hiermee te genereren? Klik dan hier.

 

Benieuwd wat je met je vermogen of overwaarde zou kunnen doen?

OVER ONS

Wij zijn Chantalle en Marijn en vormen samen IBA Coaching.

Op 30 jarige leeftijd zijn wij financieel vrij geworden door slim te investeren in vastgoed. In 2009 kwamen voor het eerst in aanraking met het verhuren tijdens onze backpack reis door Australië. Sinds 2015 zijn we zelf actief en ondertussen hebben we meerdere panden in zowel Nederland als in het buitenland en hebben zowel turn-key, nieuwbouwprojecten en verbouwingen gerealiseerd. 

Algemene Gegevens

IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264

info@ibacoaching.nl