fbpx

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat er enkele banken in Amerika zijn omgevallen. In deze blog vertellen we je wat de oorzaak, aanleiding hiervan is en wat voor effect dit op de rentes heeft.

 

Hoe kan het dat banken omvallen?
De reden dat banken omvallen is omdat klanten in zodanige hoeveelheid hun geld van hun rekening afhalen, dat dit het bedrag overschrijdt dat de bank cash op voorraad heeft. Omdat ze dus de klanten geen geld kunnen uitbetalen, en ze dus op die manier in geldnood komen te zitten, gaan ze failliet en vallen ze om. Uiteindelijk zijn banken ook bedrijven die op cijfers draaien.


Wat is de reden dat mensen hun geld cashen?
Wanneer de rentes stijgen, dalen obligaties en aandelen. Dus wanneer deze gaan dalen, halen veel beleggers hun geld eruit om hun verliezen in te dekken (of hun winsten te cashen).
Maar als mensen hun geld van de banken afhalen, en de bank meer cash geld vrij moet maken – ze zijn namelijk verplicht om een % aan cash te hebben – dan worden zijzelf ook genoodzaakt om hun obligaties te verkopen. Alleen zijn die dus ook een stuk minder waard geworden.


Welk effect kan dit op de rentes en vastgoed hebben?
Wanneer banken failliet gaan, gaat er een hoop geld mee – dit verdwijnt dus als het ware. Bedrijven kunnen hun lonen niet meer uitbetalen, zonder loon kan er geen hypotheek meer betaald worden en zonder hypotheek kan er geen huis aangekocht of behouden worden. Hierdoor zullen een aantal huizen weer op de markt komen voor lagere prijzen. De verkoper wil er immers z.s.m. vanaf omdat hun schulden anders oplopen.

De lopende hypotheken worden overigens wel overgenomen door andere banken, maar
omdat er nu een gedwongen verkoop ontstaat, voor vaak een mindere waarde dan de hoogte van de hypotheek, blijft de bank met verliezen zitten. En ook al heeft de bank geen verlies door de verkoop, ze verliezen sowieso inkomsten omdat ze geen rentes meer ontvangen. Om dit op te vangen – plus bijkomend dat ze zelf tegenwoordig ook hun geld een stuk duurder lenen – zullen de rentes als gevolg verder gaan stijgen.

 

Hoe kan je dit in je voordeel laten werken?
Door te blijven zoeken naar die pareltjes, te blijven rekenen en laag aan te kopen. Een goed voorbeeld hiervan is investeerder Bram – klik hier om zijn verhaal te bekijken.

 

 

 

*In de IBA Community delen we nog extra inzichten over dit onderwerp.