fbpx

Investeren in vastgoed zou niet meer interessant zijn omdat de belasting in box 3 omhoog is gegaan.

 

Het bijzondere aan dit soort uitspraken is altijd dat mensen maar wat roepen. Ze hebben niet echt onderzoek gedaan naar wat er op het nieuws wordt gezegd. 

 

Daarmee willen we niet zeggen dat de belasting niet omhoog is gegaan, want dat is het absoluut wel. Maar of dat dan een reden zou zijn om niet meer in vastgoed te investeren, daar zijn we het niet mee eens. Natuurlijk zullen we uitleggen en onderbouwen waarom wij dit vinden. Want dit laatste stukje missen dus heel veel mensen. Het onderzoeken of het daadwerkelijk niet meer interessant is. 

 

Als jij meer gaat verdienen, ga je toch ook niet aangeven dat het niet interessant is om meer te verdienen omdat je dan meer belasting betaald? Nee natuurlijk niet! Het gaat om het complete plaatje en niet alleen om de hoeveelheid belasting die je betaald. 

 

Hoeveel belasting betaal je nu in box 3?

Voorheen betaalde je vrijwel niks over je vastgoed in box 3. Dus het klopt dat het een enorm verschil is met hetgeen dat het nu gaat worden, namelijk 34%. Echter is dit over het rendement, dus wat je overhoudt na aftrek van bijvoorbeeld je hypotheekkosten. 

 

Hoeveel belasting betaal je over je inkomen?

Even ter vergelijking, over je inkomen betaal je natuurlijk ook belasting. In 2024 is dit 36,97% tot een inkomen van €75.518 en alles daarboven zelfs 49,50%! 

En deze bedragen betaal je dus over geld waarvoor je iedere maand hard moet werken. Keer op keer. 

 

Dus aangeven dat het niet interessant is om, ergens waarvoor je niet veel hoeft te doen en dat zelfs minder belasting is dan hetgeen je betaald over je inkomen, dat vinden wij nogal vreemd. 

Je betaald ook belasting over je vakanties en dat levert helemaal geen geld op. Weerhoud dit je ervan om op vakantie te gaan? Natuurlijk niet. Zolang het eindresultaat lonend is om belasting te betalen is het prima. 

Bij vastgoed ontvang je iedere maand dus inkomen, zonder dat je daarvoor harder hoeft te werken of wellicht überhaupt hoeft te werken. Je inkomsten stijgen ook nog eens mee met de inflatie en je vermogenspositie ook nog eens doordat je pand gemiddeld met 4,85% per jaar stijgt in waarde. 

 

Dus de uitspraak dat vastgoed niet meer interessant is omdat de belasting is gestegen, is onjuist. 

Eerder in 2023 hebben we een voorbeeldberekening gemaakt van hoe de belasting eruit zou kunnen zien.

Wil je het liever lezen?