fbpx

Er zijn meerdere redenen, of bezwaren, waarom je nu niet in vastgoed zou moeten investeren. Vandaag gaan we er vier bekijken en doornemen.

#1 De hoge aankoopprijzen

Het zal je niet ontgaan zijn dat de huizenprijzen flink zijn gestegen de afgelopen jaren. En op lange termijn zal vastgoed ook altijd blijven stijgen. Gemiddeld met 4,85% per jaar.

In de grafiek rechts is dit duidelijk te zien. Sinds 1950 zijn de huizenprijzen enorm gestegen. Sinds 1970 zijn deze gemiddeld wel 19 keer duurder geworden! 

Natuurlijk hebben we een aantal jaren dat een huis niet stijgt of zelfs lichtelijk daalt, maar zoals je kunt zien, stijgt het op lange termijn altijd. Dus je kunt wel wachten tot de huizenprijzen zijn gezakt. Maar wie zegt dat ze überhaupt gaan zakken? En ben je dan uiteindelijk wel goedkoper uit? (zie #2 hieronder voor verder uitleg). 

Ook al koop je dus vastgoed aan en doe je er verder niks mee. Dus je gaat het niet verhuren, opknappen of overwaarde eraan toe voegen. Het zal op lange termijn sowieso in waarde stijgen waardoor je er altijd op gaat verdienen. Tenzij je natuurlijk gaat verkopen wanneer de waarde is gezakt, maar dan ligt de fout simpelweg bij jou als investeerder. 

 

#2 De enorme hoge rentes

Op het nieuws hoor je alleen maar dat de rentes enorm zijn gestegen, wel tot 4 keer zo hoog. Daarbij wordt er al vrij snel gedacht dat de rentes enorm hoog staan en niet meer te betalen zijn. Laten we daar even dieper op in duiken.

Links zie je een grafiek met de gemiddelde rentes van de afgelopen 60 jaar. De blauwe lijn zijn de gemiddeldes van dat jaar en de gele lijn is het gemiddelde van de gehele grafiek. 

Hierop zien we dus duidelijk dat de rentes de afgelopen jaren flink gestegen zijn. Dus het klopt wat er op het nieuws aangegeven wordt. Wat ze echter vergeten erbij te vertellen is dat het daarvoor eerste enorm is gedaald, wel meer dan het aantal % dat hij is gestegen. Ook vergeten ze erbij te vermelden dat op dit moment de rentes nog steeds lager staan dan het gemiddelde. Dat betekent dus dat je gemiddeld gezien nog steeds een goedkope rente hebt. 

Dit is dus een hele andere uitkomst dan wat er in de media wordt verteld. En wanneer je dit dan bij #1 De hoge prijzen telt, kom je tot de conclusie dat de rentes niet het probleem zijn. Ook wanneer je in je achterhoofd houdt dat je altijd je hypotheek kunt openbreken en aan kunt passen indien de rentes alsnog flink gaan dalen en je hierdoor dus goedkoper uit zou zijn. 

Laten we hierbij een berekening als voorbeeld nemen:

Stel je koopt nu een woning voor €400.000 met een rente van 4,5%. Dat betekent dat je per jaar €18.000 kwijt bent aan rente.

Stel dat je over 5 jaar diezelfde woning zou aankopen voor €500.000 (afgerond naar beneden) met een rente van 4,5%. Dan ben je per jaar aan rente €22.500 kwijt.


Maar stel dat de rentes nu eens gaan zakken de komende jaren. Hoe ziet het er dan uit?

Aankoopprijs over 5 jaar €500.000 met een rente van 4% = €20.000 per jaar kwijt aan rente

Dus dan ben je alsnog €2.000 meer kwijt aan rente omdat dan de huizenprijzen verder zijn gestegen.

Dus nogmaals, de rente is het probleem niet.

De Kickstart Dag