fbpx

Gisteren hadden we twee van de vier redenen, of bezwaren, doorgenomen. Laten we nu naar de laatste twee gaan kijken.

 

#3 De (onzekere) wetgeving

De afgelopen jaren staat vastgoed en het investeren hierin vaak op de politieke agenda. Natuurlijk heeft de ene wetswijziging meer impact dan andere. En kun je vrijwel niets hieraan doen, wetten veranderen nou eenmaal door de jaren heen. Het is echter wel zo dat een wetswijziging niet zomaar doorgevoerd wordt. Dit wordt altijd maanden, en soms zelfs jaren, van te voren besproken en bekend gemaakt. Je kunt je dus hierop voorbereiden als investeerder. Zo weten we bijvoorbeeld al enkele jaren dat je vanaf 2030 minimaal energielabel C nodig hebt om een woning te verhuren. We hebben nu dus nog ruim 6 jaar de tijd om dit op orde te brengen. En voor je toekomstige aankopen zorg je ervoor dat deze al minimaal C hebben of dat je dit direct aanpakt. 

Overigens zijn bepaalde wetswijzigingen niet direct van toepassing maar pas wanneer er een nieuwe huurovereenkomst ondertekend wordt. Je hebt er dan dus niet direct last van en kunt er dus ook voor zorgen dat je eerst aanpassingen doet voordat je een nieuwe huurovereenkomst afsluit. Op die manier voldoe je dus aan de juiste eisen op het moment dat er een nieuwe huurder intrekt. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn indien het wetsvoorstel waarbij de puntentelling wordt verhoogd goedgekeurd wordt. 

 

#4 De stijgende kosten

Naast de punten die we eerder hebben besproken en het investeren dus duurder maken, hebben we op dit moment ook nog te maken met stijgende bouwkosten. Hierdoor houd je dus minder over als investeerder, toch?

Dat is niet helemaal juist. Het klopt inderdaad dat alles duurder is geworden. Maar als alles duurder wordt, dan dus ook de huurprijzen. Deze mag je namelijk ieder jaar indexeren terwijl er een huurder in zit. En wanneer er een nieuwe huurovereenkomst afgesloten wordt, kan je sowieso de huurprijs verhogen naar een marktconforme prijs. Dan hoef jij je niet aan de indexatie te houden en mag het dus meer zijn. 

En juist door alle bezwaren die we hebben besproken, zijn er investeerders die zich terug gaan trekken en hun panden verkopen. Hierdoor wordt de verhuurmarkt kleiner. En dat terwijl we al een groot tekort aan huurwoningen hebben. Dat betekent dus dat de vraag nog groter wordt dan het aanbod en dit zal de huurprijs alleen maar verder omhoog opdrijven. Dus jouw inkomsten zullen hoger worden en jouw lasten zullen uiteindelijk lager worden. Want je hypotheek wordt kleiner door de aflossing die je doet. Hierdoor houd je meer cashflow over. 

En ben je iets aan het bouwen dat ineens veel duurder uitvalt? Dan verkoop je hem toch ook gewoon duurder. En mocht dit nu niet kunnen. Verhuur hem dan tijdelijk zodat je hem later alsnog met winst kunt doorverkopen. 

 

Meer mogelijkheden

We hebben bij deze bezwaren voornamelijk gekeken naar de permanente verhuur. Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden wanneer je gaat investeren in vastgoed. Andere mogelijkheden hebben bijvoorbeeld niks te maken met de puntentelling of minder met de wetgeving. Wellicht pas deze manier van investeren meer bij jouw. 

Zullen we bellen?