fbpx

Wanneer je vastgoed aankoopt, krijg je te maken met kosten bovenop de aankoopprijs. Deze worden kosten koper genoemd.

Aangezien de meesten van ons een hypotheek nemen om de aankoopprijs te kunnen betalen, is het wel handig om te weten wat er nog meer bij komt kijken.

In deze blog laten we je zien welke gemiddelde kosten je maakt als je een object aankoopt. Hierbij gaan we er vanuit dat het om een woning gaat en gebruiken (afge)ronde getallen om het rekenen gemakkelijk te maken.

We gaan er vanuit dat we een woning aankopen voor €150.000.
Bij een privé woning kan je een hypotheek krijgen aan de hand van de aankoopprijs, maar bij een beleggingshypotheek wordt hierbij gekeken naar de taxatie waarde.

Let op! Het gaat dus om de taxatie waarde die een taxateur bepaalt en niet de aankoopprijs. Hier gaan velen de mist in, omdat in een tijd zoals nu er vaak meer wordt betaald voor een woning dan dat deze daadwerkelijk waard is. Het verschil moet jij zelf bijleggen.

Om het makkelijk te houden gaan we er in dit voorbeeld vanuit dat de taxatiewaarde ook de aankoopprijs is: dus €150.000.
Je kunt hier een hypotheek op krijgen van 0% tot 100%, maar wij raden aan om maximaal 80% te financieren. Dus dit doen we ook in ons voorbeeld. (scroll naar onderen voor een overzicht van de kosten op een rij)
80% van €150.000 betekent dat wijzelf 20% moeten inleggen om de hypotheek te krijgen. Dat is €30.000

Wanneer je een woning aankoopt, betaal je altijd kosten koper. Hier vallen alle kosten onder zoals belasting, een adviseur, notariskosten etc.

Op dit moment is de overdrachtsbelasting voor een woning 10,4%. Je betaalt dus 10,4% over de aankoopprijs van €150.000.

Om de financiering voor elkaar te krijgen hebben we als eerste een adviseur nodig. Iemand die de hypotheek regelt.
Een adviseur kost gemiddeld €3.500

Om de taxatiewaarde te bepalen, hebben we ook een taxateur nodig. Deze vragen meestal voor een beleggingsobject ongeveer €1.000.

Omdat we een woning gaan aankopen moet deze natuurlijk ook in het kadaster ingeschreven worden. Hiervoor ga je naar de notaris. Deze wordt vrijwel altijd door de koper uitgekozen en ook betaald. Een notaris vraagt meestal ook rond de €1.000.

Als je een woning aankoopt die nog verbouwd of opgeknapt moet worden, dan heb je hier ook nog extra geld voor nodig.
Wij raden altijd aan om een woning een likje verf te geven en als er grote onderhoud gepleegd moet worden om dit te doen voordat er nieuwe huurders in komen. Daarna wordt het uitgesteld en van uitstel komt afstel. Hoe eerder je iets vervangt, hoe minder onkosten je daarna hebt, omdat het nieuw en goed is. Natuurlijk zijn jouw huurders daar ook blijer mee, waardoor ze een betere huurder zullen zijn en wellicht langer zullen huren. Dat zorgt voor meer rust.

Laten we dan even alle kosten op een rij zetten:

Aankoopprijs €150.000

20% eigen inbreng voor de financiering €30.000
Overdrachtsbelasting 10,4% €15.600
Financieel adviseur €3.500
Taxateur €1.000
Notaris €1.000
Totaal €51.100

Wanneer je nog gaat verbouwen dan komen deze kosten er ook nog bij.

Maar om een woning als beleggingsobject aan te kopen ben je al gauw €50.000 kwijt. Iets wat een eenmalige investering is en wat de rest van jouw leven geld oplevert als je het verhuurd. Daarnaast krijg je ook te maken met waardestijging (op lange termijn stijgt vastgoed altijd) en dus kun je over een aantal jaren je eigen inleg van €50.000 of wellicht wel meer er weer uit halen om bijvoorbeeld meer panden aan te kopen of iets leuks van te doen.

Sparen levert niks op. Dus wat ga jij doen met jouw hard verdiende geld? Laten weg verdampen, 1x uitgeven, of beleggen zodat je het 10x en meer kan uitgeve10

Ontdek meer mogelijkheden, zowel met minder als meer vermogen