fbpx

De overheid heeft nog steeds geen duidelijkheid gecreëerd wat betreft het wetsvoorstel Betaalbaar Huren en de box 3 belasting. Door deze onzekerheid wachten veel investeerders af of ze wel of niet door moeten gaan met het verhuren van permanante woningen en of ze eventueel iets moeten aanpassen.

Vanuit daar kregen we ook de vraag wat een alternatief zou zijn indien je toch door wilt gaan met investeren.

Laten we allereerst vooropstellen dat het investeren in permanente verhuurwoningen nog steeds interessant kan zijn. Maar we zijn het er ook mee eens dat verspreiding en naar andere mogelijkheden kijken altijd goed is. 

Vandaar dat we vandaag één van die alternatieven gaan bespreken. Het verhuren van recreatiewoningen. 

 

Voordelen

Laten we eerst naar de voordelen kijken.

Geen huurdersbescherming: Wanneer je een permanente woning verhuurt, is een huurder beschermd. Dat is ook logisch want een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte en het zou niet moraal zijn om iemand zomaar op straat te zetten. Bij een recreatiewoning is dit niet het geval omdat recreatie een luxe is, een extraatje. Als er iemand dus niet van te voren de huur heeft overgemaakt, hoef jij ook geen toegang te geven tot de woning. 

Geen puntentelling systeem/maximale huur: Wanneer je een woning gaat verhuren, wordt er eerst gekeken naar het zogenoemde puntentellingsysteem. Dit bepaald welke huur je maximaal mag vragen voor een woning. Wanneer je aan een bepaald aantal eisen voldoet, kom je in de vrije sector terecht en mag je wel zelf bepalen hoeveel je voor een woning aan huur vraagt. Bij een recreatiewoning wordt er niet gekeken naar punten en ben je vanaf dag 1 vrij om te vragen wat je wilt. Natuurlijk moet deze wel marktconform zijn. Het gaat hierbij dus om vraag en aanbod.

Geen achterstallige huur: Huurders betalen alles vooraf en dus weet jij altijd zeker dat je op tijd betaald gaat worden en voornamelijk DAT er sowieso betaald gaat worden wanneer iemand gaat huren.

Laagdrempelig van start: Een recreatiewoning kan je met een klein budget al beginnen. Denk hierbij aan een caravan of een tiny house die je vaak voor rond de €50.000 al kunt aanschaffen. Maar je zou ook je tuinhuis, garage of zelfs je eigen privé woning kunnen gebruiken. 

Eigen gebruik: Wanneer je een recreatiewoning in het buitenland hebt zou je deze ook voor eigen gebruik kunnen gebruiken. Hierbij heb je dus als voordeel dat je een goedkope plek in het buitenland hebt, dat voldoet aan al jouw eisen. Daarnaast heb je huurinkomsten en betalen jouw huurders de woning en alle lasten die daarbij komen kijken. Dat is nog eens dubbel plezier hebben!

 

 

Nadelen

Maar naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan het verhuren van een recreatiewoning.

Geen stabiele huurinkomsten: Recreatiewoningen worden vaak voor een aantal weken per jaar verhuurd. Dit kunnen er 20 zijn of 40, maar het komt bijna nooit voor dat er een bezettingsgraad van 100% is. Dat betekent dus dat de huurinkomsten ook wisselen. De ene maand ben je wel volgeboekt en de andere maand misschien maar één week. Verder heb je ook met seizoensprijzen te maken waardoor deze schommelingen nog groter worden. Geen stabiele huurinkomsten dus die je bij permanente verhuur wel hebt. 

Geen/Minder goede financieringsmogelijkheden: Omdat de inkomsten niet stabiel zijn, zien financieringspartijen dit als een vergroot risico. Daarom willen ze vaker een minder groot bedrag lenen dan wanneer je iets permanent zou verhuren. Ook kan het zijn dat er andere voorwaarden van toepassing zijn zoals een hogere rente. 

Het kan ook voorkomen dat financieringspartijen helemaal geen financiering willen afgeven omdat het bedrag te laag is. Soms werken ze namelijk met een minimum leenbedrag. Als jij iets wilt aankopen van €60.000 en de financieringspartij geeft pas een lening vanaf €80.000, dan is dit dus niet te financieren.

Minder grote waardestijging: Omdat het geen eerste levensbehoefte is, en de vraag is minder groot, is de waardestijging ook een stuk minder. Vooral als je een recreatiewoning hebt op bijvoorbeeld een park. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar als je de overwaarde wilt gebruiken later om door te groeien, kan dit een belemmering zijn. Overigens zijn er wel recreatiewoningen die flink meestijgen. Dit zijn vooraal de stenen huizen die dus ook als een normale woning gebruikt zouden kunnen worden.

Meer kosten/beheer: Omdat het een recreatieverhuur is, moet je ook zorgdragen voor meerdere dingen zoals de schoonmaak en de nutsvoorzieningen. Dit kan je uitbesteden, maar hierdoor maak je dan wel weer kosten.  Ook kan je dit zelf doen, waardoor je minder kosten hebt, maar er zelf wel meer tijd aan kwijt bent. Ook het verhuren – de boekingen – zijn een stuk actiever dan bij permanente verhuur. Er wordt veel vaker gewisseld van huurder en alles moet wel goed bijgehouden worden; is de huur betaald. Is de waarborgsom teruggestort. Is de toeristenbelasting overgemaakt. Etc.

 

 

 

Wil je zelf ook aan de slag met recreatiewoningen?