fbpx

Met pensioen gaan, dat is waar velen van dromen. En hoewel het pensioenleeftijd in Nederland op 67 jaar staat, is het mogelijk om eerlijk met pensioen te gaan. In deze blog vertellen we hoe ook jij dit zou kunnen realiseren en wat de mogelijkheden zijn.

 

Wat is het pensioen op dit moment?

Per 1 Juli 2023 is het basispensioen in Nederland zonder partner, met loonheffingskorting, €1.458,15 en met partner, met loonheffingskorting, €999,16. Je partner zou dit bedrag ook nog als pensioen kunnen ontvangen. 

We kunnen echter allemaal wel bedenken dat je met dit bedrag niet bepaald en lekker pensioen hebt. Als je het al redt om hiervan rond te komen. Daarom zullen we hieronder enkele mogelijkheden met jou delen hoe jij dit pensioen aan zou kunnen vullen, zonder dat je daarvoor hoeft te werken. Dus op lange termijn een mooi pensioen door nu al actie te ondernemen. 

Houd er rekening mee dat wij geen adviseurs zijn en je zelf dus goed moet nagaan welke mogelijkheden er bij jouw persoonlijke casus passen en in welke vorm.

 

Sparen

Je zou natuurlijk iedere maand geld apart kunnen zetten op een spaarrekening om later extra uit te kunnen geven. Het nadeel is dan wel dat je hier dus iedere maand jouw hard verdiende geld voor moet gebruiken en dat de rente op spaargeld niet echt denderend is. Vooral als je het met de inflatie vergelijkt, zal je geld op dit moment alleen maar minder waard worden door het op je spaarrekening te zetten. Het inflatie percentage is namelijk nog steeds hoger dan het percentage dat je op je spaarrekening ontvangt.

Een ander bijkomend nadeel is dat je boven de €57.000 vermogen per persoon ook belasting gaat betalen hierover. Het is dus maar de vraag of dat het geld daadwerkelijk straks nog de waarde heeft dat het nu heeft. Meer zal het niet gaan worden in ieder geval.

 

Lijfrente

Ook kan je een lijfrenteverzekering afsluiten. Hierbij leg je per periode een x bedrag in, dat je later kunt uitkeren. Nadeel hiervan is dat je dus pas vanaf een bepaalde datum ver in de toekomst je geld kan ophalen. Indien je dit eerder wilt doen, is dit alleen mogelijk met een boete. Er zijn andere manieren waarmee je met hetzelfde bedrag veel meer rendement kunt behalen.

 

Beleggen in een fonds

Je zou je hard verdiende geld ook kunnen beleggen in een fonds. Hierbij hoef jij alleen maar geld over te maken en een ander gaat hiermee beleggen en (hopelijk) extra winst hierop maken voor jou. Een voordeel is dat je geld op lang termijn meer wordt en dat je hier zelf vrij weinig voor hoeft te doen. 

Een nadeel is wel dat je een ander hiervoor betaald, dus het daadwerkelijk rendement is groter dan dat jij terug krijgt en dat je zelf geen zeggenschap hebt en je vermogen alleen hard groeit indien jij er veel vermogen in stopt. 

 

Aandelen

Een andere manier van beleggen is het investeren in aandelen. Voordeel hiervan is dat je hier zelf ook vrij weinig voor hoeft te doen. Je kunt er wel dagelijks mee bezig zijn, mocht je dat leuk vinden. Maar door bijvoorbeeld periodiek te beleggen en dus iedere maand voor hetzelfde bedrag aan te kopen, zal je op een lange termijn altijd een mooi rendement maken. Vooral de S&P 500 bedrijven zijn redelijk stabiel. Al blijft er altijd een mogelijkheid bestaan dat een bedrijf omvalt en je aandelen nihil waard zijn. 

 

 

Vastgoed

Natuurlijk ontbreekt vastgoed in dit rijtje niet. Want vastgoed is een hele mooie manier om je pensioen mee aan te vullen. Zoals je wellicht weet zouden wij door ons vastgoed nu al met pensioen kunnen! 

Je kunt namelijk meer maken van je geld doordat je geld kunt lenen om vastgoed aan te kopen. Hierdoor kun je sneller groeien dan wanneer je bijvoorbeeld aandelen koopt. Een bank gaat jou hiervoor geen geld lenen om hierin te investeren. Verder kan je direct al geld verdienen door een pand te verhuren en stijgt je vermogen ook nog eens door de waardestijging die op lange termijn altijd plaats vindt. En je kunt je box 3 belasting zelfs verlagen door de overwaarde op te nemen en hiervan nieuw vastgoed aan te kopen. Dus je belasting in box 3 wordt verlaagt, en je rendement op eigen vermogen wordt verhoogd. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou in het vastgoed?