fbpx

Een fout bij het investeren in vastgoed is zo gemaakt, en vaak kost slechts één fout al vele duizenden euro’s.

Maak je diezelfde fout tijdens een crisis? Dan kan het weleens je gehele portefeuille kosten.

 

Ik wil je niet bang maken, maar je er wel van bewust maken dat er absoluut risico’s zijn bij het investeren in vastgoed. Net zoals wanneer je ervan bewust bent dat als je door rood zou rijden, je een ongeluk zou kunnen veroorzaken. Ook dat zou dramatische gevolgen kunnen hebben.

 

Er is ook goed nieuws!

Vastgoed is voorspelbaar. Dat betekent dat je van te voren de risico’s kunt berekenen en bijna alles kunt afdekken. Je kunt van te voren je maandelijkse lasten berekenen en weet dus, wanneer een huurder niet betaalt, wat jij dan zelf zou moeten bijleggen. Maar ook, wanneer je meerdere huurders hebt, en er één niet betaalt, de andere huurders dit gat wel kunnen opvangen.

Ook al weten we niet wat de toekomst ons gaat brengen, we kunnen ons wel voorbereiden. De geschiedenis herhaalt zich altijd, wel in een andere vorm, maar de huizenprijzen blijven altijd stijgen en dalen, ze blijven nooit hetzelfde. En we kunnen allemaal wel bedenken dat de kans groter is dat de huizenprijzen de komende jaren gaan stabiliseren, of zelfs wat dalen, dan dat ze gaan stijgen. Vooral nadat de rentes zijn verhoogt en het dus lastiger en duurder wordt om geld te lenen. Maar ook doordat de huizenprijzen zijn gaan stijgen, wordt het op een gegeven moment onbetaalbaar. Er is altijd een grens.

 

Natuurlijk zal deze grens later weer verlegt worden, wanneer de lonen weer stijgen, de rentes zakken en de inflatie nog verder stijgt. Dan is alles weer in evenwicht en iets wat eerst 10 euro kost, kost nu 15 euro. Maar omdat je nu ook meer verdiend, kan je dat nu ook weer betalen. Dat is de economie in het kort en simpel gezegd.

 

Hoe kan je er dan voor zorgen dat je tijdens een crisis, wanneer de rents omhoog gaan, de banken moeilijk geld lenen, toch je vastgoedportefeuille veilig kunt stellen? 

Wij delen nu 3 tips met jou, die we eerder in het IBA Membership hebben gedeeld. Hier delen we namelijk inside informatie en tips om jouw vermogen te beschermen. Juist in deze tijden is dit zeer belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Tip 1

Koop nooit iets te duur aan. Betaal nooit meer dan de taxatiewaarde, want de marktwaarde is in principe wat een gek ervoor wilt geven en dus niet de daadwerkelijke waarde. Een hypotheek krijg je a.d.v. de taxatiewaarde. Zorg daarbij ook dat die aankoopwaarde evenredig is met de huurprijs, anders kom je niet uit de kosten. 

Tip 2

Houd de looptijden in de gaten, van zowel de rente als de hypotheek. Wanneer je weet dat je over een aantal jaren moet gaan herfinancieren, omdat één van de looptijden afloopt, en op dat moment zijn de rentes ineens 5% omhoog gegaan, dat kan jouw positieve cashflow laten verdwijnen en er zelfs voor laten zorgen dat je geld bij moet leggen iedere maand. Vooral in deze tijd is het niet onwerkelijk om te denken dat rond 2026 de rentes rond de 10% zullen staan. Als je ze nu voor 5% kunt vastzetten, voor de komende 15 jaar, zou ik dat zeker aanraden. Wijzelf hebben zowel de looptijd van de hypotheek als de rentes vastgezet tot 2042! We weten tot die tijd wat we aan maandelijkse lasten kwijt zijn, dat zal niet veranderen, en dat geeft rust. Vooral in een tijd van onrust. Vastgoed is te berekenen, dus maak daar gebruik van. 

Tip 3

Zorg dat je altijd aflost. Wanneer je op je hypotheek aflost, verklein je jouw schulden. Stel dat je 3% per jaar aflost en de waarde van jouw object daalt ook met 3%, dan blijft de hoogte van jouw hypotheek hetzelfde (als je kijkt naar de %). Doe je dit niet, los je niks af, en daalt de waarde dan ieder jaar met 3%, en moet je over 5 jaar herfinancieren omdat de looptijd van jouw hypotheek afloopt, dan zit je al met een gat van 15%. Op een waarde van €200.000 betekent dit dus al dat je minimaal €30.000 nog bij moet leggen. En misschien zelfs meer omdat de bank nu minder wilt lenen. 

 

Hou de markt in de gaten en speel erop in zodat je niet voor verassingen komt te staan.