fbpx

De prijzen gaan weer stijgen in de huizenmarkt.

Na de dip van het eerste half jaar zien we nu weer dat de woningmarkt aan het optrekken is. 

Naar onze mening is dit een logisch gevolg van de eerdere maanden. Waar we in Januari werden ‘verrast’ met flinke rentestijgingen en natuurlijk de aankondiging van de eventuele verandering van de middenhuur, is het nu allemaal wat rustiger en gebeuren er geen vreemde dingen.

Hoe komt het dan dat de markt weer aan het stijgen is? 

Daar zijn een aantal redenen voor:

De rentes

Zoals hierboven al aangegeven werden velen verrast door de plotselinge stijging van de rentes. Waar wij dit al aan zagen komen, en dit ook aangaven in onze community + zelf onze hypotheken vast hebben gezet, had niet iedereen dit in de gaten. Logisch ook als je niet iedere dag met vastgoed bezig bent. Maar als je op dat moment ineens had besloten dat het nu tijd werd om een nieuwe woning te kopen, dan was je ineens veel duurder uit dan wanneer je een paar maanden eerder het besluit had gemaakt. 

Nu zijn we een half jaar verder en is iedereen weer gewend geraakt aan de hogere – maar nog steeds lager dan gemiddelde – rentes. We hebben geaccepteerd dat het niet zal veranderen op korte termijn, zeker niet naar een lagere rentes en dus besluit men nu alsnog de stap te zetten door aan te kopen.

Inkomen

Met een goede mindset en de acceptatie komen we er natuurlijk niet alleen. Want om een privé woning te kopen in Nederland moet je inkomen ook toereikend zijn om de maandelijkse lasten te dragen. En aangezien deze zijn gestegen, door de stijgende rentes en natuurlijk de stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaren, moet je inkomen ook meestijgen. Laat het minimum inkomen nu net gestegen zijn dit jaar, waardoor je dus ook weer meer kunt lenen. Je zou dus kunnen zeggen dat het inkomen t.o.v. de huizenprijzen weer in balans zijn op dit moment. 

Seizoenen

Verder spelen de seizoenen ook een rol in de vastgoedmarkt. En hierbij bedoelen we de periode van het jaar. Je ziet namelijk ieder jaar rond dezelfde periodes dat mensen meer aankopen doen dan in andere periodes. 

Zo heeft men geen zin om tijdens de winter, in de regen en het donker, een huis te bezichtigen. Maar tijdens de lente/zomer wel. Alles staat dan in bloei en ziet er dus veel mooier uit. Het weer doet echt iets met de mens en ook met het gevoel dat ze ergens bij krijgen. Daarom is het ook niet gek dat net voor de zomervakantie en net erna de meeste koopovereenkomsten getekend worden. 

Betekent dit dat de huizenprijzen verder zullen gaan stijgen dit jaar?

Het is niet vreemd om te bedenken dat het antwoord ja is. Natuurlijk zullen we geen grote stijgingen krijgen zoals de afgelopen jaren en zullen sommige type objecten stabiel blijven of lichtelijk dalen. 

De startersmarkt, woningen tot zo’n €350.000 zal waarschijnlijk lichtelijk doorgroeien. 

Maar indien het wetsvoorstel m.b.t. het middenhuur erdoorheen gaat komen, zal er tijdelijk een lichtelijk daling of stabilisatie ontstaan. Investeerders zullen dan namelijk hun woningen gaan verkopen omdat er geen rendement meer gemaakt kan worden. Al zal dit voornamelijk in de grote steden gebeuren omdat er daar ook voor een hoog bedrag is aangekocht en de maandelijkse lasten ook veel hoger zijn. 

Meer weten over de Wet Goed Verhuurschap en de middenhuur? Klik hier.

Hoe zit het met de verhuurmarkt?

De verhuurmarkt zit al jaren in een stijging en een groot tekort. Dit zal doorgaan en exploderen indien het middenhuur wetsvoorstel – Wet Goed Verhuurschap – er doorheen gaat komen. 

Ook hier zien we dat er in de winter minder animo is om te huren, maar er zijn nog steeds veel potentiële kandidaten, dus tot nu toe hebben we ons nooit zorgen hoeven te maken. Er wordt zelfs door huurder geboden op huurprijzen omdat ze zo graag een plekje willen vinden. Natuurlijk doen wijzelf niet mee aan deze gekte, maar het zegt wel iets over de markt. 

Als je een woning verhuurt, maakt het ook eigenlijk niet veel uit wat de waarde is. Je hebt namelijk een hypotheek afgesloten en de bedragen zullen niet ineens veranderen. Tenzij je hypotheek afloopt natuurlijk, maar dit zie je van te voren aankomen. Dus ook al daalt of stijgt de waarde van een woning, de huurprijs en de kosten blijven gewoon hetzelfde. Niks aan de hand dus!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou in het vastgoed? 

Bekijk ook onze video die we eerder dit jaar hierover hebben geplaatst.