fbpx

4 Facts die je moet weten als je een verhuurde woning overkoopt

Wanneer je een al verhuurde woning overneemt, dan heeft dit zowel voor- als nadelen. Hier delen we 4 facts met jou die jij moet weten.

Oude huurovereenkomst blijft

Wanneer er al een huurder in zit, dan neem je deze huurder inclusief de lopende huurovereenkomst met de voorwaardes over. Het is dus niet zo dat je ineens een nieuwe huurovereenkomst zomaar kunt opstellen of de huurder eruit kunt zetten. Dit kan alleen in het geval dat de huurder hiermee instemt of wanneer de huurovereenkomst ten einde komt.

Zelfbewoningsplicht is niet van toepassing

Wanneer een woning langer dan zes maanden voor de invoering van deze wet al verhuurd was, mag je de woning gewoon blijven verhuren als nieuwe eigenaar. Het gaat hierbij om de ingang van de de wet op de woning zelf en niet de algemene invoering van de wet landelijk. Kijk dus goed bij de gemeente of dat er een zelfbewoningsplicht geldt en wanneer deze is ingegaan + eventuele overige voorwaardes.

Na overdracht kan je de huur indexeren

Er is wel een mogelijkheid om de huur te verhogen als nieuwe eigenaar. Indien er namelijk niet geïndexeerd is door de vorige eigenaar, en dit wel in de huurovereenkomst staat, mag je de huur tot vijf jaar met terugwerkende kracht indexeren.

(Er ligt een voorstel om dit tot maximaal één jaar met terugwerkende kracht te laten gelden).

 

Aansprakelijkheid is beperkt

Natuurlijk is het verder belangrijk om goed te onderzoeken of dat deze woning bijvoorbeeld geen verborgen gebreken heeft. Een eigenaar heeft er zelf niet ingewoond en dus kan je deze hier ook niet aansprakelijk voor stellen als iets achteraf naar boven komt.

 

 

Benieuwd naar jouw persoonlijke mogelijkheden? Plan een gratis gesprek in met ons! Klik hier om dit meteen te doen.

Zien we jou tijdens de Kickstart Dag op 23 Maart?

OVER ONS

Wij zijn Chantalle en Marijn en vormen samen IBA Coaching.

Op 30 jarige leeftijd zijn wij financieel vrij geworden door slim te investeren in vastgoed. In 2009 kwamen voor het eerst in aanraking met het verhuren tijdens onze backpack reis door Australië. Sinds 2015 zijn we zelf actief en ondertussen hebben we meerdere panden in zowel Nederland als in het buitenland en hebben zowel turn-key, nieuwbouwprojecten en verbouwingen gerealiseerd. 

Algemene Gegevens

IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264

info@ibacoaching.nl