fbpx

Is het daadwerkelijk zo moeilijk om een woning te kopen?

Zijn het daadwerkelijk de ‘huisjesmelkers’ die ervoor zorgen dat woningen onbetaalbaar worden en dat vrijwel niemand meer een woning kan vinden?

 

Er wordt al jaren geroepen dat investeerders ervoor hebben gezorgd dat privé kopers geen woning meer kunnen vinden of betalen. Simpelweg omdat dit in de media wordt geroepen. Klopt deze uitspraak echter wel? Laten we eens even dieper hierop inzoomen.

 

Stijgende huizenprijzen door investeerders

Dit was wellicht één van de eerste uitspraken die we de afgelopen jaren naar ons hoofd geslingerd kregen. Dat wij, als investeerders, ervoor zorgden dat de huizenprijzen enorm zijn gestegen. Het feit dat de overheid in de tussentijd al jaren geld aan het bijdrukken is, waardoor geldontwaarding en inflatie ontstaat, wordt er niet bijverteld. Samen met de lage rentestanden, waardoor geld lenen bizar goedkoop was, wordt ook even buiten beschouwing gelaten. Want de overheid is toch diegene die mensen helpt en niet diegene die ervoor zorgt dat mensen het minder goed krijgen? 

De overheid is diegene die ervoor gezorgd heeft dat privé kopers 0% overdrachtsbelasting betalen. Ze zijn wel even vergeten erbij te vermelden dat zij daardoor meer geld over hebben voor de aankoop van een woning en dus eerder bereidt zijn om meer te betalen. Evenals het feit dat zij met emotie kopen en voor hun €30.000 meer betalen geen verschil maakt. De investeerder kijkt vooral naar de cijfers en zal dus niet snel overbieden, simpelweg omdat er ook wat over moet blijven en niet omdat ze alleen aan het woongenot denken. 

Verder zullen we maar even buiten beschouwing laten dat een investeerder een woning verhuurd aan personen die van de bank geen hypotheek krijgen, maar zo dus wel een eigen plekje kunnen hebben en niet gedwongen worden om op 30-jarige leeftijd bij hun ouders te blijven wonen.

 

Huren wordt steeds duurder

Ook het geroep dat er niet over de rug van een ander geld verdiend mag worden door het verhuren van woningen is een vaak horende uitspraak. Vooral omdat de huren de afgelopen tijd weer zijn gestegen. 

Het feit dat vrijwel iedere persoon op de Aarde geld wilt verdienen, door te werken of iets op marktplaats te verkopen, wordt even vergeten. Evenals dat het een win-win situatie is. De één heeft een vrije woning, de ander zoekt een woning, ze helpen elkaar hierbij. Er wordt niks afgedwongen, het is een keuze die beide partijen maken.

Natuurlijk gaan de huren omhoog, net als alles om je heen. De minimumlonen gaan vanaf 1 januari ook omhoog, boodschappen zijn al duurder geworden, nutsvoorzieningen etc. Waarom mag de huur dan ook niet verhoogd worden? Onderhoud aan de woning wordt ook duurder en dit wil je wel in orde houden. 

 

Er is geen woning te vinden voor de starter

Tijdens het schrijven van deze blog staan er maar liefst 4.500 woningen te koop in Nederland tot €250.000. En er zitten ook woningen bij die meer dan 6 maanden al te koop staan. Waarom worden deze dan niet verkocht? Omdat de starten niet heeft gespaard om een woning op te knappen en de badkamer niet naar hun smaak is? Omdat ze liever in de plaats ernaast willen wonen? 

Het probleem is niet dat er geen woningen te koop staan, het probleem is de kritische houding van kopers. 

Ik weet nog dat we in 2018 maar liefst zo’n 50 woningen in 2 dagen konden bezichtigen, terwijl de vraagprijs 30%-40% lager lag dan nu en de rentes zo’n 1%. Waarom kocht er toen niemand een woning? 

 

Het is niet de prijs, de rente of de schuld van de investeerder, maar jouw eigen mindset. Als je zelf inzoomt naar de daadwerkelijke situatie, en wellicht bereidt bent om tijdelijk wat consessies te maken, dan is er altijd een woning te vinden.

Waarom lukt het de één wel en de ander niet? Om deze reden.