Bij vastgoed hebben we te maken met twee soorten waardebepalingen: WOZ-waarde en de taxatiewaarde.
Maar wat is het verschil en wanneer maak je er gebruik van?
In het kort:
De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen. De taxatiewaarde wordt gebruikt bij de aan- en verkoop van een woning.
De WOZ-waarde is een waardebepaling aan de hand van het gemiddelde van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Deze waarde kan dus behoorlijk verschillen met de daadwerkelijke marktwaarde, omdat verbouwingen, de staat van de woning of de ligging bijvoorbeeld niet meegenomen worden in de WOZ-waarde. Op basis van de WOZ-waarde wordt de hoogte van de gemeentelijke heffingen bepaald. De WOZ-waarde wordt altijd bepaald op 1 januari van het afgelopen jaar.
Bij het kopen of verkopen van een woning wordt er altijd gekeken naar de taxatiewaarde van de woning. Een taxateur bezichtigt de woning en bepaalt de waarde van de woning op basis van een aantal punten die gelden voor alleen die woning. Deze waardebepaling vertelt je wat de woning waard is en op basis hiervan wordt de verkoopprijs bepaalt. Een taxatie wordt bijna altijd door de geldverstrekker verplicht gesteld op het moment dat je een (nieuwe) hypotheek afsluit. Aan de hand van de taxatiewaarde wordt ook de hoogte van de hypohteek bepaalt. En dus ook wat je eventueel aan eigen middelen nodig hebt. Bij een taxatie wordt dus dieper gekeken naar een bepaalde woning: afwerkingen, aanbouw, energielabel, tuin, aantal kamers etc. Het kan dus zijn dat de woning van de buren €15.000 met die van jou scheelt, simpelweg omdat de ene woning meer punten scoort.
Het bedrijf
IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264
info@ibacoaching.nl