fbpx

We zitten alweer richting het einde van de eerste maand van 2022. En iedereen weet dat een nieuw jaar veranderingen met zich meebrengt. Niet alleen in mensen zelf maar ook de wetgeving. Op Prinsjesdag wordt er gesproken over deze veranderingen. Echter zijn op dat moment alle regels nog niet duidelijk. En wordt ook niet alles besproken. 

Zo zijn er ook een aantal veranderingen m.b.t. vastgoed en de verhuur daarvan. 

Één van de nieuwe regels per 1 juli a.s. is dat iedere woning die je verhuurt een brandalarm dient te hebben. Dit is natuurlijk een logische verandering en eentje die (gelukkig) geen grote investering vraagt en die velen al eerder hebben aangeschaft voor de veiligheid van hun huurders. 

Een andere wijziging is de opkoopbescherming. Hierbij moet diegene die een woning aankoopt er de eerste aantal jaren zelf in gaan wonen. Voor welke woningen dit geldt is afhankelijk van de regels die de gemeente opstelt. Want sommige gemeentes geven dit aan per postcode, andere weer per straat. En dan krijg je ook te maken met de aankoopprijs. Dus dat de regels niet gelden boven bijvoorbeeld een aankoopprijs van €500.000. 

En ook de box 3 vermogensheffing komt nu regelmatig in het nieuws. Want er waren plannen om vanaf 2025 deze te gaan berekenen op het daadwerkelijk behaald rendement i.p.v. het forfaitaire rendement, wat nu gehanteerd wordt. (Forfaitaire = dat er een gemiddelde wordt genomen die voor iedereen geldt. Dus wanneer men aangeeft dat het gemiddelde geschatte rendement 6% is dan wordt over dat bedrag het vermogensheffing gerekend en niet over het daadwerkelijk rendement. Ook al zou je daadwerkelijk veel minder/geen rendement of zelfs verlies hebben gemaakt). Omdat er dus investeerders zijn die verlies maken op hun vermogen, of minder rendement dan het forfaitaire, leidt dit tot een schending van de door internationale verdragen gewaarborgde rechten te zijn. Maar indien de Overheid hierdoor mensen terug moeten gaan betalen, zal dit een groot gat in de Rijksbegroting slaan. Een lastige situatie waarbij we moeten afwachten hoe dit zal gaan aflopen.

 

Wil je meer weten over de veranderingen in de wet in 2022 voor jou als vastgoed investeerder? Meld je dan aan voor de Vastgoed Investeerders Netwerk groep op facebook. Hier gaan we op donderdag 20 Januari om 20:00 uur een live training over geven. 

Het bedrijf

IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264

info@ibacoaching.nl