fbpx

Waarom de gekte op de huizenmarkt zal gaan afnemen.

Op dit moment stijgen de huizenprijzen nog steeds. Wel stagneren de prijzen van de duurdere woningen/wijken en in enkele grote steden.

Side note: Naar mijns inziens zouden de duurdere woningen/wijken altijd buiten beschouwing mogen blijven omdat hier altijd geldt: wat de gek ervoor geeft dat is het waard.

Bij de lagere en middenklasse ligt het wat anders. Zij moeten ook rekening houden met de hoogte van hun inkomen en daarmee hun leencapaciteit. We komen nu steeds dichterbij het punt dat ze niet meer over kunnen bieden. Het plafond is bereikt. Hierdoor zullen er minder mensen op zoek gaan naar een koopwoning en dit uitstellen tot later.

De tweede reden is dat door de enorme prijsstijgingen de woonlasten duurder worden. En we weten niet waar dat het ophoudt met de stijging. Hierdoor zullen doorstromers wachten om groter te gaan wonen ondanks dat zij dit wel zouden kunnen betalen/lenen. De onzekerheid van de maandelijkse lasten ervaren zij als onprettig.

Als laatste zal de rente natuurlijk gaan stijgen. Dit is al gebeurt in de laatste maand. En hoewel ik pas verwacht dat we nog zo’n 1.5% tot 2% verder moeten gaan stijgen wil dit een groot effect hebben voor de hypotheekaanvragen zullen vele hypotheekaanvragers daarvoor al in paniek raken. Dat hebben we al gezien in de afgelopen weken. Mede doordat de media hier een heel circus van maakt.
Wanneer de rentes stijgen wordt het duurder om geld te lenen voor een hypotheek. Daardoor wordt het minder interessant om ook een woning te kopen. Hierdoor zullen minder mensen op zoek gaan en neemt de vraag af.

Desalniettemin vind ik het nog steeds interessant om te investeren in vastgoed. Waarom, vertel ik je in de volgende blog!

Het bedrijf

IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264

info@ibacoaching.nl