De vereniging van eigenaren bij een appartement.
Bij een appartement woon je samen met anderen in een groot gebouw. Vaak wordt er gedacht dat je zelf geen eigenaar van de grond bent, maar dat is niet zo. Je bent samen met de overige eigenaren voor een gedeelte eigenaar van de grond. Als je dus met 8 appartementen in een gebouw zit, bezit je 1/8 van de grond. Natuurlijk ook 1/8 van het gebouw.
De gezamenlijke ruimtes zoals de trappenhal, eventuele lift, tuin en parkeerplaatsen zijn van iedereen. Net als het dak en de buitenkant van het gebouw. Als hier iets niet van op orde is, dan heeft iedereen er last van. Wellicht niet direct, want als er een lekkage op de onderste verdieping i,s zal diegene bovenin daar vrijwel geen last van hebben. Maar als er niks aan gedaan wordt, kan het wel een groter probleem worden en zo ook het probleem van de rest. Daarom hebben appartementencomplexen een Vereniging van Eigenaren. Het is verplicht voor ieder complex om er een te hebben.
In het verleden had niet ieder complex deze waardoor er storingen zoals een lek dak niet opgelost werden. Simpelweg omdat er geen geld aanwezig was van de eigenaren om dit op te lossen. Hierdoor had diegene die bovenin last van een probleem dat niet opgelost kon worden.
Dat wordt dus nu hiermee voorkomen (in de meeste gevallen).
De vereniging van eigenaren vraagt en maandelijkse bijdrage. Dit kan €50,- zijn maar ook €170,- of zelfs meer. Dit is afhankelijk van een aantal dingen. Ten eerste de staat van het complex. Is het complex nieuw? Dan zal er een kleine bijdrage gevraagd worden. Is het complex al wat ouder, dan zal er een hoger bedrag gevraagd worden. Dit heeft te maken met het onderhoud. Bij een ouder gebouw wil je op tijd betere isolatie aanbrengen door bijvoorbeeld dubbel glas aan te brengen, of de fundering heeft een update nodig. Hiervoor leg je via de vereniging van eigenaren iedere maand geld opzij om te voorkomen dat iedereen ineens een groot bedrag moet inleggen bij een reparatie of onderhoudswerkzaamheden. Het voordeel is dus dat de VVE de status van het complex in de gaten houd en op tijd ingrijpt. Ook krijg je hierdoor inkoopkorting omdat je niet voor 1 woning iets aankoopt, maar voor meerdere. Natuurlijk geldt dit alleen als een VVE actief is. Er bestaan namelijk ook niet-actieve VVE’s. Je kunt dit herkennen door een MJOP op te vragen = meerjarig onderhoudsplan. Hierin staat namelijk omschreven wat er de afgelopen jaren is gebeurt aan onderhoud en wat er de komende jaren op de planning staat. Staat er veel gepland de komende jaren, dan zal het maandelijks bedrag hoger zijn dan wanneer alles up to date is.
De hoogte van de maandelijkse VVE kosten is ook afhankelijk van de gezamenlijke functies van het complex. Heeft het complex een lift? Dan zullen de maandelijkse kosten hoger zijn dan een complex zonder lift. Zit er een tuin bij? Deze heeft ook onderhoud nodig en dat zal door de VVE betaald worden. Denk verder ook aan parkeerplaatsen, automatische deuren, schoonmaakkosten voor de gezamenlijke ruimtes en een deurbel met of zonder camera. Zo zijn er nog veel meer dingen die invloed kunnen hebben op de hoogte van de VVE kosten.
De één vind een VVE niet prettig vanwege de maandelijkse kosten, omdat dit op je cashflow drukt. Ook zit er vaak een klein stukje winst in voor de beheerder van de VVE, dit wordt door organisaties uitgevoerd.
De ander vind het juist wel prettig omdat een huurder vaak niet doorgeeft als het dak aan vervanging toe is, pas wanneer er een lekkage is zal deze het doorgeven. Ook kan het prettig zijn omdat er bij onderhoud of bijzondere gebeurtenissen alles door de VVE opgelost wordt. Je hoeft dus niet zelf afspraken te maken en mensen te benaderen.
Het bedrijf
IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264
info@ibacoaching.nl