fbpx
Prinsjesdag en wat dit voor jou als vastgoed investeerder betekent. In het kort de belangrijkste punten.
 
 
Overdrachtsbelasting
-Beleggers betalen 8%
-Voor privé woningen (geen tweede woning) betaal je 2%, tenzij je startersvrijstelling hebt = aankoop tot €400.000 + eerste aankoop ooit + tussen 18 en 35 jaar oud).
⚠️Om misbruik te voorkomen in geval van meerdere verkrijgingen van dezelfde woning (bijvoorbeeld eerst een erfpachtrecht en dan de blote eigendom) waarbij men steeds onder deze woningwaardegrens blijft, wordt nu een nieuwe antimisbruikbepaling voorgesteld.
-tenzij vrij op naam, dan alsnog 0%
 
 
Box 3
Op dit moment ligt er nog steeds geen concreet voorstel om de belasting voor box 3 beleggers te veranderen/verhogen. Echter moeten we er rekening mee houden dat dit ooit wel gaat gebeuren.
 
 
Verhuurdersheffing
(Alleen van toepassing bij 50+ panden die in de sociale sector vallen).
-aangepast naar 0.526% van de heffingsgrondslag
⛔Er is veel ophef hierover ontstaan en dus zou het niet gek zijn als de verhuurdersheffing in zijn geheel afgeschaft zou worden.
 
 
Vennootschapsbelasting
-De eerste schijf zal in 2022 worden verhoogd naar €395.000. Hierover betaal je 15% en daarboven 25%.
-Daarbij zijn de verliezen (zowel voorwaarts als achterwaarts) echter slechts tot aan een bedrag van €1 miljoen aan belastbare winst volledig verrekenbaar. Is de fiscale winst hoger, dan zijn de verliezen slechts tot 50% van die hogere winst in een jaar verrekenbaar.
 
 
Heb je onze vastgoed cursus aangeschaft? Dan blijf je via ons op de hoogte van alle veranderingen die voor jou belangrijk zouden kunnen zijn.
 
Voor de leden in het IBA Membership houden we aan het begin van ieder jaar een training over de wetswijzigingen die voor jou van belang zijn. Tussendoor wordt je natuurlijk ook op de hoogte gehouden.

Het bedrijf

IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264

info@ibacoaching.nl