fbpx

De inflatie was het afgelopen maand weer hoger. We merken het ook om ons heen zoals in de supermarkten, producten worden duurder.

Het vertrouwen van de consument in de economie daalt echter. Dat, samen met de stijgende rentes op hypotheken en leningen, zal ervoor zorgen dat er minder geld wordt uitgegeven en geïnvesteerd. Dit zal de economie afremmen. En dat is goed, zal je denken, want als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe enorm de huizenmarkt is gestegen de afgelopen jaren mag er wel een daling komen.

Echter, met de stijgende inkoopkosten van de winkeliers, het tekort dat ze al hadden doordat ze verplicht dicht moesten, zal velen te veel worden. Hierdoor zullen een hoop mensen hun baan gaan kwijtraken.
Maar ook doordat mensen minder geld gaan uitgeven, zal de vraag naar goederen afnemen en hierdoor zal er minder geproduceerd hoeven te worden. Ook dit zal resulteren in ontslagen, dat terwijl alles duurder wordt.

 

Wat is stagflatie?
Dit is een samenvoeging van inflatie en stagnatie. Hierbij is de inflatie hoog (producten om je heen worden duurder), de economische groei neemt af (er wordt weinig geïnvesteerd) en de werkloosheid stijgt/blijft hoog.

Wanneer is dit eerder voorgekomen?
In de jaren ’70 is er stagflatie ontstaan door de oliecrisis. De olieprijs werd met 70% verhoogd en de olieproductie verminderde iedere maand met 5%. Hierdoor steeg de vraag naar olie enorm. Bovendien werden sommige landen geboycot, waaronder ook Nederland, omdat deze westerse landen steun aan Israël gaven tijdens de Arabisch-Israëlisch conflict.

Waarom zou een stagflatie nu realistisch zijn?
Door de corona crisis hebben veel bedrijven stilgelegen (fabrieken, horeca etc.). Hierdoor is de productie enorm vertraagd en is er schaarste ontstaan. Als gevolg zijn de prijzen enorm gestegen.
Daarnaast is komt de economie na de corona crisis erg langzaam op gang. Mensen zijn bang om hun geld uit te geven of om te investeren. Ze houden hun geld liever apart voor slechte tijden. Ook zijn bepaalde producten zo enorm gestegen dat mensen het niet meer kunnen betalen of het niet meer waarde vinden. De bouw bijvoorbeeld krijgt hier nu al mee te maken. Daardoor neemt de vraag af en zal er werkloosheid ontstaan. Bedrijven hebben dan namelijk minder werk. En omdat wij Nederlands lui zijn (we willen niet meer met onze handen werken of werkweken maken van meer dan 28/30 uur in de week) zullen we niet zo snel meer een nieuwe baan vinden. We zijn verwend, ook door de WW zullen mensen langer geen baan hebben. Hierdoor zal de werkloosheid oplopen.

 

Stagflatie zal de realiteit te gaan worden. Het zal voor velen een zware tijd gaan worden de komende jaren…