fbpx

Investeren met je overwaarde

Wanneer je een privé woning hebt, dan is de kans groot dat je overwaarde hebt. Dit is het verschil tussen de huidige waarde en het openstaand bedrag van jouw hypotheek. 

De overwaarde is dus eigenlijk een soort van spaarpot waar je zelf niets voor hoeft te doen. Overwaarde wordt namelijk automatisch gecreëerd door de markt en door inflatie. In de afgelopen honderd jaar was de gemiddelde waardestijging per jaar 4,85%. Natuurlijk zitten er jaren tussen dat het een klein beetje daalt, maar ook jaren waarin het veel meer stijgt. 

Nu zal je denken, “leuk die overwaarde, maar wat kan ik ermee?”

Je zou er bijvoorbeeld een nieuwe keuken van kunnen kopen. Of een mooie auto. Of eindelijk die droomreis kunnen gaan maken. Alleen dan gebruik je dit vermogen slechts één keer. Wat nou als wij je zouden vertellen dat je deze keer op keer weer kunt gebruiken. Dus zodat je ieder jaar een extra vakantie kunt maken of ieder paar jaar een nieuwe auto of keuken zou kunnen kopen. Dat zou toch veel leuker zijn dan er slechts één keer van te kunnen genieten?!

Je overwaarde oneindig voor jou laten werken

Hoe je dit voor elkaar kunt krijgen, is door je overwaarde te investeren in een nieuw pand en deze vervolgens te gaan verhuren. In het begin zal je hier even wat tijd in moeten steken, maar wanneer het staat, dan stelt het vrijwel niks meer voor. 

Om jou een idee te geven van hoe dit er financieel uit zou kunnen zien, hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Dit voorbeeld is begin 2024 gerealiseerd en dus gebaseerd op daadwerkelijke cijfers. Echter kan dit wel afwijken van jouw persoonlijke casus. Het is dus ter indicatie. 

Voorwaarden Opnemen Overwaarde Privéhypotheek

Wanneer je jouw overwaarde wilt gaan opnemen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

  1. Je kunt je overwaarde alleen opnemen indien je inkomen toereikend is.
  2. Een tweede hypotheek is mogelijk op je huidige hypotheek. Het voordeel is dat je dus eventuele lage rentes kan behouden op het eerste gedeelte en dus alleen een hogere rente betaald over de overwaarde.
  3. Ook met minder overwaarde is het mogelijk om extra inkomsten te genereren.

Het voorbeeld

Stel je hebt een overwaarde van €180.000.

Deze gaan we opnemen door middel van een tweede hypotheek. Dat betekent dat je maandelijkse lasten ook omhoog gaan. Met een rente van 4,45% op €180.000 is dit een toename van €8.010 per jaar. 

Laten we nu eens gaan kijken hoe we hiermee geld gaan verdienen i.p.v. dat het ons geld kost. 

Deze personen hadden een woning gevonden die ze voor €160.000 konden aankopen.

Dat is heel mooi, want hierdoor konden we de overige €20.000 gebruiken om de kosten koper te betalen (overdrachtsbelasting, adviseur, taxateur, notaris).

Deze nieuwe woning zijn zij vervolgens gaan verhuren voor €11.100 (€925 per maand).

Naast de hypotheeklasten zijn er ook nog ander kosten zoals belasting, verzekering en onderhoud. Hier waren zij €651 aan kwijt. 

Dus als we de huurinkomsten van €11.100 minus de totale lasten van €8.661 dan houden ze €2.439 over!

Benieuwd wat de waarde van jouw huidige woning is?

Bekijk ook de video!

Wist je dat wij ook vastgoed trips organiseren?

 

Er is nog meer!

Naast de directe winst van €2.439 die ze overhouden, zonder hiervoor te hoeven werken of te sparen, is er ook nog eens indirecte winst. We gaven eerder al aan dat vastgoed gemiddeld per jaar met 4,85% in waarde stijgt. Op een aankoop van €160.000 is dat dus in het eerste jaar nog eens €7.760.

Daarbij komend mag je ieder jaar de huur ook nog eens indexeren. Dus je mag meer huur gaan vragen, terwijl je lasten hetzelfde blijven of wellicht lager worden omdat je aflost. In dit geval komt hier na het eerste jaar ook nog eens €643 bij. 

 

Verder groeien

Door de waardestijging van jouw pand, heb je dus na een aantal jaren weer opnieuw voldoende overwaarde om deze stappen weer opnieuw te maken en een tweede verhuurwoning aan te kopen. En dan ga je dus niet één keer passieve inkomsten genereren, maar twee keer. En omdat je dus steeds meer panden hebt, betekent dit ook dat je steeds meer overwaarde hebt en dus steeds sneller nieuwe panden kunt aankopen. Zonder dat je daarvoor harder of extra hoeft te gaan werken!

En op deze manier zorg jij er dus voor dat je jouw overwaarde niet één keer gebruikt om van te genieten, maar oneindig vaak.

Benieuwd naar jouw persoonlijke mogelijkheden? Plan een gratis gesprek in met ons! Klik hier om dit meteen te doen.

 

OVER ONS

Wij zijn Chantalle en Marijn en vormen samen IBA Coaching.

Op 30 jarige leeftijd zijn wij financieel vrij geworden door slim te investeren in vastgoed. In 2009 kwamen voor het eerst in aanraking met het verhuren tijdens onze backpack reis door Australië. Sinds 2015 zijn we zelf actief en ondertussen hebben we meerdere panden in zowel Nederland als in het buitenland en hebben zowel turn-key, nieuwbouwprojecten en verbouwingen gerealiseerd. 

Algemene Gegevens

IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264

info@ibacoaching.nl