fbpx

Waarschijnlijk heb je deze term al regelmatig voorbij zien komen,  maar wat houdt het precies in? Wat is een Deal Sourcer?
Hoe is het ontstaan? Waarom zou iemand gebruik maken van een Deal Sourcer? Kan ikzelf ook Deal Sourcer worden?
In deze blog gaan we op al deze vragen antwoord geven.

Wat is een Deal Sourcer?
Een DS (Deal Sourcer) is iemand die beleggingsobjecten zoekt voor anderen tegen een commissie.

Waarom zou iemand gebruik maken van deze dienst?
Wanneer je als investeerder zelf geen tijd hebt om objecten te zoeken, schakelen ze een DS in. Of omdat je er simpelweg zelf geen zin in hebt.
Of omdat je in het buitenland wilt investeren en zelf nog geen of te weinig kennis hebt en hiervoor graag hulp bij wilt.

Zitten er verschillend in de DS in Nederland?
Jazeker! De meeste DS zoeken een pand en bieden deze vervolgens aan bij een groepje investeerders. Wanneer een investeerder de deal wilt kopen, betaalt diegene daar een commissie voor. Ook zal een DS jou niet adviseren over een aankoop. Je dient zelf onderzoek te doen en alles uit te zoeken/door te lezen.

Wijzelf zijn ook actief als DS geweest, maar pakten het anders aan. Wij gingen namelijk eerst met een investeerder rond de tafel om zijn/haar wensen te bespreken. Hierbij moet je denken aan het type object, maximale aankoopprijs, BAR etc. Deze investeerder deed een aanbetaling zodat beide partijen committed zijn aan de samenwerking. Vervolgens gingen wij op zoek naar een geschikte deal. Wanneer we iets hadden gevonden, boden we het exclusief aan bij de desbetreffende investeerder en niet bij meerderen. Verder zullen wij altijd van te voren een deal screenen om te kijken of het daadwerkelijk een goede deal is. Ook helpen wij investeerders bij het verder denken om zo verder te kunnen groeien. En beheren wij de objecten ook voor de investeerders.

Zijn de deals die aangeboden worden altijd ‘off market’?
Er wordt bijna altijd gezegd van wel. Dit omdat de meeste mensen een ‘off market deal’ noemen wanneer een deal niet of sites zoals Funda.nl staan. Echter staan die deals alsnog in een groep (facebook of whatsapp) waardoor je hem dus niet exclusief aangeboden krijgt. Hierdoor moet je vaak alsnog opbieden tegen andere investeerders of mega snel zijn of hele goede voorwaarden hebben.
Naar mijn mening is het pas een echte ‘off market deal’ wanneer het slechts aan één persoon wordt aangeboden. Dat wil natuurlijk niks zeggen over de kwaliteit van de deals die wel in groepen worden aangeboden.

Tips: Zorg dat je altijd een deal goed screent. Dus ga zelf in persoon kijken naar een object, zodat je zeker weet dat de status van het gebouw is zoals aangegeven door de DS of op de foto’s. Vraag door, zodat er geen gebreken zijn die je achteraf geld hadden kunnen besparen en lees alle documenten goed door. Bereken zelf ook je kosten, rendement en BAR. Last but not least: doe je marktonderzoek om te kijken of een plaats geschikt is om te investeren.

Kan ikzelf ook DS worden?
Absoluut! Wanneer je zelf als beginnende investeerder snel veel kennis wilt opdoen en een netwerk wilt opbouwen, is dit ook zeker aan te raden. Verder kan je de commissies gebruiken om zelf weer panden aan te kopen en kan je natuurlijk de pareltjes zelf houden als beleggingsobject.
Wijzelf zijn ook zo een aantal jaren geleden begonnen. We konden toentertijd namelijk wel de panden vinden, maar geld lenen was niet zo makkelijk als in het heden, dus besloten we om deals door te verkopen om zo aan meer vermogen te komen.

Het bedrijf

IBA BV
Zinkstraat 24 (Unit A4294)
4823 AD Breda
KvK 77994264

info@ibacoaching.nl