De huizenprijzen in 2021

Geplaatst op 14/12/2020 Door Wouter Bothoff

Niemand heeft een glazenbol. En toch wordt er vaak dezelfde vraag (aan ons) gesteld: Wat gaat er gebeuren met de huizenprijzen in 2021?

 

Er zijn drie dingen die er kunnen gaan gebeuren: De huizenprijzen kunnen gaan dalen, ze kunnen stagneren en gelijk blijven of ze kunnen verder groeien.

Laten we eens even kijken naar de invloeden op de huizenmarkt:

Allereerst is het niet onbedenkelijk dat vanwege de Corona maatregelen er heel wat mensen hun inkomen kwijt zullen raken en hierdoor hun maandelijkse lasten niet meer kunnen betalen. Zij zullen dan (gedwongen) hun woning moeten verkopen. Omdat hier nogal haast bij zit zullen zij niet lang willen wachten met de verkoop en dus snel een bod accepteren. Hierdoor gaat men ervanuit dat de woningen voor een lagere prijs verkocht zullen gaan worden, dit was immers ook het geval rond 2010. Echter was er toen een andere markt aan de gang. De huizenmarkt was toen al aan het dalen en niet aan het stijgen. Er was op dat moment geen grote vraag naar (beleggings)woningen. En op dit moment is dat zeer zeker wel het geval. Om een woning binnen een week te verkopen voor een goeie prijs is op dit moment niet zo moeilijk. Tenzij je natuurlijk boven een bepaalde grenst uitkomt. Want een investeerders zou niet zo snel een woning van bijvoorbeeld €300.000 aankopen om deze vervolgens aan 1 huishouden te gaan verhuren. Dat is niet rendabel.

Doordat er dus minder mensen een hypotheek kunnen betalen, wordt de verhuurmarkt alleen maar krapper. De huurwoningen zullen nog sneller en beter verhuurd worden door de stijgende vraag.

 

Verder wordt er ook gezegd dat de woningprijzen zullen dalen vanwege de overdrachtsbelasting: 0% voor starters en 8% voor beleggers (= een verhoging van 6% t.o.v. 2020). De verwachting is dat dit beleggers af zal gaan schrikken.

Maar ook al zou dit een aantal beleggers af gaan schrikken, er zullen altijd beleggers zijn die blijven investeren. Beleggers zoals wijzelf. Wij zullen niet stoppen omdat de belasting omhoog gaat. Onze huurders zullen immers deze verhoging gaan betalen en wijzelf niet. Dus wij zien hier geen probleem. Daarnaast is het ook zo dat de starters, die sowieso altijd meer betalen omdat zij met emotie aankopen, nog meer zullen gaan betalen voor een woning. Ze hebben namelijk nu meer te besteden omdat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Hierdoor zal de prijs omhoog gaan en niet gaan dalen. Ook omdat veel starters in 2020 hebben gewacht met aankopen en in 2021 dus wel zullen gaan aankopen.

 

Anno 2020/2021 hebben we nog steeds te maken met een woningsnood. En deze zal alleen maar gaan groeien de komende 10/20/30 jaar. Maatregelen zoals met Corona of het stikstof beleid zal er alleen maar voor gaan zorgen dat de vraag ten opzicht van het aanbod extreem zal blijven. We kunnen namelijk niet genoeg woningen bijbouwen en dit wordt dus ook regelmatig verder vertraagd door de regering. En als je het klassieke vraag-aanbod spelletje kent, dan weet je dat hoe groter de afstand tussen die twee, hoe hoger de prijzen.

 

Als je dit zo leest dan zie je dus dat wij denken dat de woningmarkt niet zal gaan dalen. Heel misschien zal deze gaan stagneren maar een verder stijging sluiten wij niet uit.

 

Schrijf je in voor de gratis live online vastgoed training!

Er zijn nog slechts enkele plekken beschikbaar.

Claim jouw gratis plek